Klasiranje i prerada gljiva

440,00 рсд

In Stock
Author:Ibrahim Hadžić

Klasiranje i prerada gljiva– priručnik za sakupljače i izvoznike gljiva. Sadrži brojne recepture o čuvanju, obradi, klasiranju gljiva, preipremu za izvoz…

Iz sadržaja:

  • Gljive kao roba i gljive kao hrana
  • Komercijalne vrste: Smrčak, Vrganj, Lisičarka, Mrka truba, Rujna mlečnica, Vilina češnjakica, Cezarova pupavka, Tartufi
  • Konzervisanje gljiva – Sušenje, hlađenje i zaleđivanje, konzervisanje toplotom, konzervisanje pomoću soli, mariniranje
  • Lista dozvoljeni aditiva
  • Ambalaža i propisi…

Autor knjige se dvadeset godina bavi izučavanjem gljiva. Jedan je od osnivača Mikološkog društva Srbije, kao i urednik časopisa Svet gljiva. Godinama se sistemski bavio istraživanjem rasprostranjenja gljiva rožajnog kraja i o tome publikovao i više tekstova.

Ibrahim Hadžić objavio je sledeće knjige o gljivama: Gljivarska početnica, Ekolibri, Beograd,1995; Imena gljiva (leksikografski rad), Gradinar, Rožaje 1997; Drugi gljivarski korak, Prosveta, Beograd, 2002; Gljive, životinje koje ne hodaju, Partenon, 2007; Ilustrovani rečnik sveta gljiva (sa dr Jelenom Vukojević)NNK, Beograd, 2008; Klasiranje i prerada gljiva, Partenon, Beograd (četiri izdanja), 2008; Priručnik za branje jestivih i lekovitig gljiva, Edicija, Beograd, 2012; Atlas gljiva i internacionalni rečnik imena gljiva, (sa dr Jelenom Vukojević), Univerzitet u Beogradu, Biološki fakultet, Beograd, 2013; Zvezdače Srbije i Crne Gore (sa dr Jelenom Vukojević), Univerzitet u Beogradu, Biološki fakultet, Beograd, 2017; Gljive Crne Gore – Katalog gljiva rožajskog kraja, Agencija za zaštitu prirode, Podgorica, 2018; Gljive našeg podneblja, Partenon, Beograd, 2020.

Broj strana: 160; ilustr.

Povez: Broš

Pismo:Latinica

Format: 17cm

Godina izdanja:2020

ISBN:978-86-7157-406-8