Inicijativa i Smelost

440,00 рсд

In Stock
Author:Džon.B.Votson
Šifra proizvoda: mil54 Kategorija: Oznake: , , , , ,

Inicijativa i smelost-Dž.B.Votson

Principi  čitavog kulturnog programa kako cele jedne države tako i svakog pojedinca. Džon Brodus Votson (1878–1958) se smatra najznačajnijim zagovornikom autentičnog američkog psihološkog pravca koji se zove bihejviorizam. Školovao se na Univerzitetu Furman, Univerzitetu u Čikagu i Univerzitetu Džons Hopkins.Verovao je da psihologija treba prvenstveno biti naučno posmatrano ponašanje. Pamti se zbog svog istraživanja o procesu uspostavljanja, kao i eksperimentu Mali Albert, u kojem je pokazao da dete može biti uslovljeno da se plaši ranijeg neutralnog stimulusa. Njegovo istraživanje je otkrilo da se taj strah može generalizovati na druge slične objekte.

„Ponašanje je u najvećoj mogućoj meri odredjeno iskustvom i procesima učenja. Čovek je na rodjenju neispisana ploča (tabula rasa) na kojoj proces učenja ostavlja trag.

U životu često srećemo ljude koji se žale da su nesrećni; još češće srećemo ljude, koji tvrde da su srećni, ali im mi na sreći njihovoj ne zavidimo; ali vrlo retko srećemo takve ljude, koji tvrde da su srećni i kojima na sreći zavidimo. U čemu se sastoji ta sreća, na kojoj im zavidimo? U inicijativi – pregalaštvu i smelosti – odvažnosti onih koji je uživaju“…

„Psihologija kao bihejvioristički pogledi predstavljaju čisto objektivnu eksperimentalnu granu prirodnih nauka, a njen teoretski cilj je predviđanje i kontrola ponašanja, jer introspekcija  ne predstavlja bitan deo svojih metoda, niti je naučna vrednost njegovih podataka zavisna od spremnosti koje se posvećuju tumačenju u smislu svesti. „- John B. Watson,“ Psihologija kao pogled na negu „, 1913.

ISBN: 978-86-7157-554-6
Godina izdanja: 2011
Format: 21 cm
Broj strana: 88
Povez: Broš
Pismo: Ćirilica