Rezidba voćaka

792,00 рсд

In Stock
Author:Prof.dr Miladin Šoškić

Rezidba voćaka- autor prof. dr Miladin M. Šoškić

Praktična rešenja o rezidbi

Koristan priručnik Rezidba voćaka  će vam pružiti i dati sve potrebne informacije kako biste pravilno oblikovali svoje voćke, te pravilnim merama rezidbe povećali njihovu rodnost.

Iz sadržaja:

  • Osobenosti rezidbe u osnovinim periodima života voćaka
  • Klasifikacija rezidbe
  • Rezidba mladih voćaka za obrazovanje krune
  • Rezidba voćaka u rodu
  • Vreme i intenzitet rezidbe
  • Održavanje i rekonstrukcija uzgojnog oblika
  • Alat, pribor i mađine za rezidbu voćaka
  • Prstenovanje voćaka
  • Rezidba u rodu: jabuke, kruške, breskve, šljive, kajsije, trešnje, višnje, oraha, leske.
Voće je hrana i lek. Pokojni profesor Dušan Stanković za voće je rekao: „Ро bogatstvu oblika, lepoti boja, prijatnosti ukusa, hemijskom sastavu, lekovitoj i hranljivoj vrednosti voće je jedan od najdragocenijih darova prirode, dragocen proizvod usklađenog delovanja snaga genetskog potencijala, zemlje, sunca, vode, ljudskog znanja, umešnosti i pregalaštva“.
Savremena intenzivna proizvodnja praćenaje i većim interesovanjem za stručnu literaturu iz oblasti voćarstva, sa teoretsko praktičnim detaljima, koji bi bili objašnjeni na način dostupan za što neposredniju praktičnu primenu.
Među našim proizvođačima ima dosta nedoumica oko rezidbe voćaka. U mnogim slučajevima rezidba se smatra ili preterano jednostavnom, ili vrlo komplikovanom. Često se smatra i izvodi kao tehnička operacija bez poznavanja fiziološke i ekonomske opravdanosti i posledica koje nastaju njenom pogrešnom primenom.Korisnicima ove knjige hteo sam da prikažem praktična rešenja o rezidbi i zato su izostavljena neka teorijska tumačenja određenih pojmova. Izostavljena su detaljnija objašnjenja iz anatomije i fiziologije voćaka, uz pretpostavku da korisnici ove knjige imaju osnovna znanja i iskustvo.
Biće mi drago ako korisnici ove knjige osveže i dopune svoje znanje. Zahvaljujem izdavačkoj kući Partenon, što je u svoj izdavački program uvrstila i ovu knjigu, koja će, nadam se, proizvođačima pomoći u modernizaciji i intenzifikaciji voćarske proizvodnje.
Broj strana: 166
Pismo: Latinica
Povez: Broš
Format: 25 cm
Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-7157-535-5