Jabuka- prof.Miladin Šoškić
Jabuka spada u najrasprostranjenije i privredno najkorisnije vrste voćaka.Po proizvodnji (63.151.876 t) i potrošnji plodova u svežem stanju, jabuka se među voćkama u svetu nalazi na trećem mestu, iza agruma i banana.Tako značajno i visoko mesto jabuke u svetskoj voćarskoj privredi je posledica njene izuzetne adaptivne sposobnosti. Iako je to voćka, pre svega, umerenog podneblja severne Zemljine polulopte, ona se s više ili manje uspeha gaji na svim kontinentima. Gajenjem jabuke obezbeđuju se sveži plodovi na tržištu tokom cele godine.
Čovek je od davnina koristio plod jabuke kao hranu i lek. Jabuka je izuzetno kvalitetno voće, kompleksnog hemijskog sastava. Njen plod sadrži od 10 do 19% suve materije, 7–-16% ukupnih šećera (u čijoj strukturi dominiraju redukujući šećeri, glukoza i fruktoza), od 0,20 do 1,80% ukupnih organskih kiselina, do 0,40% mineralnih materija (naročito visok sadržaj K), do 0,8 g % pektina 0,025 do 0,27 g % tanina, od 5 do 80 mg % vitamina C, značajnu količinu karotina, antocijana, aminokiselina i dr. biološki značajnih supstanci.
Autor se bavi poreklom, istorijatom i rasprtostranjenošću jabuke, sistematizaciji, oplemenjivanju, morfološkim osobinama, ekologiji, domaćim i odomaćenim sortama, proizvodnji sadnica, kalemljenjem, podizanjem jabučnjaka, sađenjem, đubrenjem, rezidbom, zaštitom…
- Sistematsko mesto jabuke
- Oplemenjivanje jabuke
- Ekologija jabuke
- Đubrenje jabučnjaka
- Rezidba jabuke
- Zaštita jabuka od prouzrokovača bolesti i štetočina…