Malina

572,00 рсд

In Stock
Author:Prof. dr Evica Mratinić
Šifra proizvoda: mil29 Kategorije: , , Oznake: , , , ,
Malina-autor prof.Evica Mratinić

Malina je pored jagode najznačajnije jagodasto voće. Proizvodnjom od 597.917 t zauzima među voćkama poslednje, 23. mesto u svetu. Evropa po proizvodnji maline nadmašuje ostale kontinente. Plod maline je velike biološke vrednosti. On u sebi sadrži visok procenat suve materije (od 9 do 22%), ukupnih šećera od 3 do 7% (sa dominantnom ulogom glukoze i fruktoze), od 0,6 do 2,6% ukupnih kiselina, od 0,4 do 0,8% mineralnih materija, od 12 do 55 mg% vitamina C, pektina, bojenih, aromatičnih i dr. materija.
Zbog ovakvih svojstava plod maline je kvalitetno dezertno voće. Upotrebljava se u svežem stanju ili zamrznut, a pogodan je i kao sirovina za različite oblike prerade (u sokove, kaše, džemove, slatka i dr. Sveži plodovi maline dospevaju na tržište u junu i julu, a kod dvorodnih sorti i tokom septembra i oktobra. Zbog velike potražnje na svetskom tržištu, malina je izuzetno rentabilno voće. Prorodi već u drugoj godini po sađenju. Plodovi sazrevaju rano, te se tokom godine uloženi novac brzo vraća. Otporna je prema mrazu. Lako se proizvodi sadni materijal, a tehnika gajenja maline nije komplikovana.

Sadržaj knjige:
Proizvodnja maine u svetu i u Srbiji
Morfologija maline( koren,stadlo,krunica,grane i grančice,list,pupoljak,cvet,plod,seme)
Ekologija maline(klima,svetlost,voda,vetar,položaj i nagib terena, zemljište)
Fiziologija maline
Tehnologija gajanja maline (Razmnožavanje maline i proizvodnja sadnog materija, Vađenje,trapljenje,pakovanje I transport sadnica )
Sorte maline
Podizanje zasada maline ( tipovi zasada maline, priprema, priprema zemljišta, raspored i razmak sadnje, vreme sadnje I priprema sadnice maline za sadnju, sistemi gajenja maline, postavljanje naslona )
Podizanje zasada maline, zaštita maline od bolesti I štetočina
Nega zasada I maline u rodu ( ordžavanje zemljišta, rezidba, đubrenje, navodnjavanje )
Berba i čuvanje plodova maline
Hranljiva i upotrebna vrednost maline

Broj strana: 119
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2016