Jagoda

572,00 рсд

In Stock
Author:Prof. dr Evica Mratinić
Jagoda – prof. Evica Mratinić

U ovom priručniku saznaćete o jagodi od njenog zasada pa do plasiranja finalnog proizvoda. Plod sadrži oko 8-12% suve materije, oko 7-8% šećera (gde dominira glukoza), oko 1% organskih kiselina i do 0,70% mineralnih materija (naročito P), od 30-100 mg% vitamina C i dr. korisnih materija.Zato su plodovi jagode izuzetno pogodni za upotrebu u svežem stanju (kao stono voće), za zamrzavanje i kao sirovina za industrijsku preradu (bebi kaše, slatka, džemovi, sokovi i dr.).

Jagoda je vrlo rentabilno voće, naročito ako se gaji u blizini velikih gradova. Ona vrlo rano prorodi (već prve godine po sađenju). Daje obilne prinose. Uspeva i na većim nadmorskim visinama. Ne napada je mnogo bolesti i štetočina. Poseduje i veliku otpornost prema niskim temperaturama.

Iz sadržaja:

1. Uvod
2. Proizvodnja jagode u Jugoslaviji
3. Morfologija jagode
4. Ekologija jagode
5. Fiziologija jagode
6. Sorte jagode
7. Tehnologija gajenja jagode
– Priprema zemljišta
– Sadni materijal
– Sistemi gajenja
– Nega posle sadnje
– Nega u rodu
– regulisanje rodnosti
– održavanje zemljišta
– đubrenje
– navodnjavanje
– zaštita od mraza
– zaštita od bolesti i štetočina
8. Berba jagode
9. Čuvanje plodova jagode
10. Hranjiva i upotrebna vrednost jagode
11. Prinos i rentabilnost gajenja jagode
12. Literatura

„Mislim da bismo mogli da budemo znatno veći izvoznik jagoda, mada i sada ne možemo da budemo nezadovoljni, ali u nekoj budućnosti perspektiva je još veća, jagoda bi mogla da bude veći izvozni artikal nego što je malina. Jer što se maline tiče već imamo tu veliku reputaciju, ali mislim da se zna i da je jagoda iz Srbije veoma kvalitetna“,  prof. dr Evica Mratinić.

Broj strana: 128
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-7157-568-3