Jagoda- autor prof. Miladin Šoškić
Jagoda je vrlo rentabilna voćna kultura. Naziva se kraljicom jagodastog voća. Njeni plodovi ne samo da su izvrsni za svežu potrošnju, već su veoma pogodni i za raznovrsnu domaću i industrijsku preradu. Zato je potrošnja plodova jagode veoma velika, pa joj je otuda i gajenje vrlo rentabilno.
Proizvodnja jagoda od 4.178.152 t (2005/09. god.) zauzima među voćkama 12. mesto u svetu. Ona je najznačajnije jagodasto voće. Evropa je najveći proizvođać od kontinenata. Slede je Severna Amerika i Azija. SAD je prva po proizvodnji jagoda u svetu. Za njom dolaze Turska, Španija, Meksiko, Republika Koreja, Egipat, Poljska, Japan, Nemačka, Italija, Francuska i dr. Šumska jagoda /Fragaria vesca L.) je najverovatnije prvo voće koje je čovek počeo da koristi u ishrani. Ona je rasprostranjena na svim kontinentima, izuzev Australije. Tek sa pojavom tzv. baštenske jagode (F. ananassa Duc.) koja je u Evropi postala spontanom hibridizacijom čileanske i virdžinijske jagode, u 18. veku praktično počinje gajenje ove voćne vrste. Plodovi jagode su pored trešnje najranije voće, veoma omiljeno zbog izuzetno privlačnih organoleptičkih osobina, lepog izgleda i posebno prijatnog harmoničnog slatko-nakiselog ukusa.
U ovoj knjizi naći ćete:
– Razmnožavanje jagode
– Sorte jagode
– Zasnivanje jagodnjaka
– Sađenje jagode
– Nega jagoda
– Prašenje, dopunsko đubrenje, zakidanje lozica, zalivanje, zaštita od bolesti.
ISBN: 978-86-7157-450-1