Rekurentna respiratorna papilomatoza

880,00 рсд

In Stock
Author:Prof. dr Vojko B. Đukić
Šifra proizvoda: mil152 Kategorija: Oznake: ,

Papilomatoza izazvana humanim papiloma virusima (HPV) najčešća je neoplazma kod čoveka, a rekurentna respiratorna papilomatoza (RRP) najčešći je dobroćudni izraštaj u grkljanu kod dece. Posledice RRP-a su potencijalno fatalne, a efekti lečenja neizvesni.

Na nepredvidljivost javljanja i tok bolesti utiču brojni faktori: genetska osnova, način života, opšti porast virusnih infekcija, povećanje broja stanovnika sa češćim kontaktima, neodgovarajuće higijensko-dijetetske mere, imunološki deficit, stres, neadekvatna ishrana i različiti komorbiditeti. Ključni simptomi su promuklost i otežano disanje koje ugrožava život.

Terapija podrazumeva hirurške i konzervativne postupke. Uočljiv je napredak u terapiji, ali je bolest zasad neizlečiva. Ponovljeni terapijski postupci predstavljaju veliki rizik zbog potencijalnih oštećenja disajnih puteva u formi ožiljaka, priraslica i stenoza što ugrožava disanje, fonaciju, gutanje i zaštitu donjih disajnih puteva od aspiracije. Vakcina daje nadu da će, kao i kod velikog broja virusnih bolesti, ovaj problem biti rešen.
Vojko Đukić

ISBN: 978-86-7157-721-2
Godina izdanja: 2016
Format: 24 cm
Broj strana: 144
Povez: Tvrdi
Pismo: Latinica