Osnovi metodologije istraživanja u sestrinstvu

990,00 рсд

In Stock
Author:Biljana Stojanović Jovanović
Šifra proizvoda: mil34 Kategorija: Oznake: , , ,
Osnovi metodologije istraživanja u sestrinstvu- autor Biljana Stojanović Jovanović

Rukopis Osnovi metodologije istraživanja u sestrinstvu autora mr sc. med. Biljane Stojanović Jovanović, predstavlja veoma značajan doprinos sestrinskoj literaturi na našem jeziku. Istovremeno on predstavlja logičan rezultat dvodecenijskih napora nastavnika Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu. Istraživanje je uvršteno u nastavni plan i tako daje doprinos putu zdravstvene nege prema nauci.

Uvod: Istraživanja u sestrinstvu danas imaju veliki uticaj na sadašnju i buduću sestrinsku praksu.

Cilj rada: Ispitati stavove medicinskih sestara koje su završile strukovnu specijalizaciju kliničke nege o različitim aspektima istraživanja u sestrinstvu.

Metode: U istraživanju je učestvovalo 86 medicinskih sestara ‒ specijalista kliničke nege. Od instrumenata je korišćena modifikovana verzija Bootove skale stavova medicinskih sestara prema istraživanju, koja se sastoji iz subskala: Interes i podrška okolineIsplativost i korist i Prepreke (teškoće).

Rezultati: Na subskali Interes i podrška okoline, najviši prosečan rezultat je zabeležen kod tvrdnje „Želeo/la bih da sprovodim istraživanja“, dok je najniži kod tvrdnje „Verujem da mi moj posao pruža vreme potrebno za sprovođenje istraživanja“. Na subskali, Isplativost i korist, najviši prosečan rezultat je zabeležen kod tvrdnje „Rezultati istraživanja su korisni za bolju zdravstvenu negu bolesnika i mogu se primeniti u mom radnom okruženju“, dok je najniži kod tvrdnje „Medicinske sestre dobijaju pohvale od svojih saradnika i kolega kada sprovedu istraživanje“. Na subskali, Prepreke (teškoće), najviši prosečan rezultat je zabeležen kod tvrdnje „Dobijanje saglasnosti od pacijenta za realizaciju istraživanja je vrlo teško“, dok je najniži kod tvrdnje „Istraživanja u sestrinstvu trebalo bi da sprovode medicinske sestre sa završenim doktoratom“.

Zaključak: Prema iskazu medicinskih sestara specijalista kliničke nege postoji interes za učestvovanje u istraživačkim aktivnostima, ali nedostaje slobodno vreme za realizaciju istraživanja.

Broj strana: 283
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Format: 17 cm
Godina izdanja: 2022
ISBN: 9788690413003