Interferencije u medicinskoj biohemiji i laboratorijskoj medicini

3.850,00 рсд

Out stock

Nema na zalihama

Author:Prim. dr sc Emina Čolak
Interferencije u medicinskoj biohemiji i laboratorijskoj medicini- autor Prim.dr sc Emina Čolak

Osnovni cilj rada u svakoj biohemijskoj laboratoriji je izdavanje tačnih rezultata. Određivanje brojnih parametara u laboratoriji podrazumeva više faza rada: preanalitičku, analitičku i postanalitičku fazu. Primena savremenih metoda određivanja parametara na automatizovanim aparatima značajno smanjuje mogućnost analitičke greške. Greške koje se ipak javljaju uglavnom su vezane za preanalitičku fazu.

Brojne su interference fizioloških i patoloških faktora koji utiču na tačnost dobijenih rezultata. U knjizi su detaljno opisani brojni preanalitički faktori koji interferiraju pri određivanju mnogih parametara u različitim telesnim tečnostima. Sve interference su sistematski obrađene, detaljno opisane i označene metode utvrđivanja njihovog prisustva kao i postupci uklanjanja istih.

Knjiga Interferencije u medicinskoj biohemiji i laboratorijskoj medicini- je proistekla iz dugogodišnjeg iskustva rada autora u biohemijskim laboratorijama i predstavlja značajan doprinos radu kliničko-biohemijskih laboratorija u našoj zemlji. Saznanja iz ove knjige značajno će olakšati rad diplomiranim farmaceutima-medicinskim biohemičarima, specijalistima medicinske i kliničke biohemije, laboratorijskim i višim laboratorijskim tehničarima, visokim medicinsko-strukovnim tehnolozima, pa i drugim profilima koji rade u laboratorijama kao zdravstveni saradnici, koji su se susretali sa bilo kakvom vrstom interference.

Knjiga će pomoći i u edukaciji studenata zdravstvenih struka koji će raditi u kliničko-biohemijskim laboratorijama kao i lekarima kliničarima koji tesno sarađuju sa kliničkim/biohemijskim laboratorijama.` – reč recenzenta prof. dr Vesne Spasojević Kalimanovske

Format: 24 cm
Povez: Tvrd ilustrovan

Pismo: Latinica
Broj strana: 446

ISBN:9788671579216