Ribizla Ogrozd i Aronija

660,00 рсд

In Stock
Author:Prof. dr Evica Mratinić
Ribizla Ogrozd Aronija- autor prof Evica Mratinić
Ribizla (crna, crvena i bela) poreklom je iz severne Evrope i severne Azije, u kojima je zastupljena u spontanom stanju u vidu populacija sa većim brojem vrsta.
Prema nekim podacima počela je da se gaji u 11. veku u Rusiji (oko Moskve i Kijeva), najpre crna, a u 14. veku crvena i bela. Tek početkom 18. veka počinje da se širi po Evropi (naročito Francuskoj i V. Britaniji). U 19. veku iz Evrope je preneta u SAD.
U Srbiju je ribizla doneta početkom 20. veka, a sa organizovanijim gajenjem se počelo tek posle Drugog svetskog rata.
Među jagodastim voćem, po obimu proizvodnje (oko 700.000 t) ribizla u svetskim razmerama zauzima drugo mesto, odmah posle jagode. Najveći svetski proizvođači crne ribizle (Ribes nigrum L.) su: Rusija, Poljska i Nemačka; crvene (Ribes rubrum L.) su: Poljska, Nemačka, Holandija, Belgija, Francuska i Mađarska, a bele (Ribes niveum L.), Nemačka i Slovačka.
U našoj zemlji proizvodnja ribizle iako ima uzlazni trend još uvek je mala i nedovoljna.
Ribizla je vrsta voćke koja se lako i jednostavno gaji, rano stupa na rod (već u drugoj godini), redovno i obilato rađa, lako se razmnožava, adaptivna je prema različitim ekološkim uslovima, a ima i visok kvalitet ploda.

Iz sadržaja:

Ribizla:

  • Proizvodnja ribizle u svetu i u Srbiji
  • Morfologija ribizle
  • Fiziologija ribizle
  • Ekologija ribizle
  • Sorte crne ribizle
  • Sorte crvene ribizle
  • Sorte bele ribizle
  • Podizanje zasada ribizle
  • Nega zasada ribizle u rodu
  • Berba, klasiranje i pakovanje ribizle
  • Hranljiva i upotrebna vrednost ribizle

Ogrozd:

  • Morfologija i fiziologija ogrozda
  • Ekologija ogrozda
  • Sorte ogrozda
  • Podizanje zasada ogrozda
  • Nega zasada ogrozda
  • Berba i čuvanje plodova ogrozda

Aronija:

  • Morfologija aronije
  • Fiziologija aronije
  • Ekologija aronije
  • Sorte aronije
  • Razmnožavanje aronije
  • Podizanje zasada aronije
  • Berba aronije
  • Čuvanje plodova aronije
  • Hranljiva i upotrebna vrednost aronije
Broj strana: 160
Pismo: Latinica
Povez: Broš
Format: 21 cm

Godina izdanja: 2017

ISBN:978-86-7157-769-4