Višnja- autor prof.Evica Mratinić
Prve pisane podatke o gajenju višnje daje nam Plinije Stariji (I vek pre nove ere), koji Lucijusu Lukulusu pripisuje kao zaslugu donošenje višnje sa pribrežja Crnog mora u Rim. Odatle se vremenom širila i u druge zemlje Evrope i sveta. Danas se višnja gaji na svim kontinentima u umereno prohladnoj klimi.
Plod višnje je visoke biološke vrednosti. On sadrži: 12,-22% suve materije, 10-,13% šećera, 1,02-2,40% organskih kiselina, oko 0,2% taninskih materija, oko 0,3% pektinskih materija, od 0,7do 1,9% belančevina, oko 0,5% mineralnih materija, oko 15 mg vitamina C, velike količine bojenih materija antocijana (činioca vida), kao i drugih korisnih supstanci. Plod višnje je velike tehnološke vrednosti i predstavlja izuzetno pogodnu sirovinu za industriju prerade u sokove, kompote, slatka i rakiju, kao i za zamrzavanje, sušenje i konditorske proizvode. Plod nekih sorti višnje može da se koristi i kao stono voće.
1. UVOD
2. PRPOIZVODNJA VIŠNJE U SVETU
– Proizvodnja višnje u SR Jugoslaviji
3. MORFOLOGIJA VIŠNJE
– Koren
– Korenov vrat
– Stablo
– Deblo
– Kruna
– Grane i grančice
– Rodne grančice višnje
– List
– Pupoljci
– Cvet
– Plod
– Seme
4. EKOLOGIJA VIŠNJE
– Klima-podneblje
– Temperatura
– Padavine
– Svetlost
– Vetar
5. FIZIOLOGIJA VIŠNJE
– Periodičnost u životnom ciklusu višnje
– Periodičnost u godišnjem ciklusu višnje
– Period zimskog mirovanja
– Period vegetacije višnje
– Cvetanje višnje
– Oprašivanje višnje
– Oplođenje višnje
– Razvitak ploda i semena
– Formiranje cvetnih pupoljaka
– SORTE VIŠNJE
6. PODLOGE ZA VIŠNJU
– Generativne podloge
– Vegetativne podloge
7. PODIZANJE ZASADA VIŠNJE
– Priprema zemljišta
– Neposredna priprema zemljišta za sadnju
– Razmeštaj sorti višnje u zasadu
– Sadni materijal
8. NEGA MLADOG ZASADA VIŠNJE
– Formiranje oblika krune
9. NEGA VIŠNJE U RODU (TEHNOLOGIJA GAJENJA)
– Rezidba višnje
– Osobenosti rezidbe u osnovnim periodima života višnje
– Rezidba višnje po nameni
– Vreme izvođenja rezidbe višnje
ISBN: 86-7157-492-1