Tvrdica

308,00 рсд

In Stock
Author:Žan Batist Poklen Molijer
Šifra proizvoda: mil133 Kategorije: , Oznake: , , ,
Tvrdica- Jean-Baptiste Poquelin Molière

Tvrdica je jedna od najpoznatijih i najizvođenijih komedija koje je Molier napisao. Poznata komedija je nastala 1668. godine tokom poslednje faze Molierovog pisanja. Tema i glavni izvor dela je škrtost.

Tvrdica je komedija sa likom Harpagonom, a uz kog se u komediji javljaju Kleant, kći Eliza, stari Anselmo, kuvar Žak te sluga La Fleš. Glavni junak Harpagon najbolji je predstavnik svog vremena u kome je novac značio sve. Radnja se odvija u Parizu.

U delu se prikazuje odnos Harpagona prema novcu koji je sa vremenom postajao čudan. Tako je sticanje polako postajalo porok, gomilanje novca je bilo važnije od štednje… Sve je to na kraju dovelo do sukoba sa ostalima, zbog čega je Harpagon ispao smešan, promašen i usamljen.

Pisac, reditelj i glumac Jean-Baptiste Poquelin, poznat po svom pozorišnom pseudonimu Molière. Jedan je od najvećih komediografa svetske književnosti.Rođen je u Parizu u bogatoj građanskoj porodici gde je  dobio  dobro obrazovanje. Školovao se na prestižnom jezuitskom fakultetu, među pariškom plemićkom elitom gde je imao dobru početnu poziciju. Činilo se da će uspešno nastaviti pravničku karijeru i poslovne planove svoga oca. Međutim u 21 godini, Molière donosi radikalnu odluku: odlučio je svoj život posvetiti pozorištu i glumi.

Pridružio se glumici, svojoj ljubavnici i životnoj partnerki Madeleine Béjart. Zajedno sa njom je osnovao pozorišni ansabl Illustre Théâtre. Dve godine kasnije ansabl je bankrotirao, a Molière završio jedan dan u zatvoru zbog dugova. U nerazjašnjenim okolnostima – nije poznato je li ih podmirio njegov otac ili neko drugi – dugovi su plaćeni, a on oslobođen. Upravo je od tada počeo koristiti svoj pseudonim (moguće- po jednom selu na jugu Francuske sa istim imenom).

Pretpostavlja se da bi svog oca poštedeo “sramote” što u porodici ima glumca. U to vreme, naime, ta profesija se još uvek prezirala i smatrala nečasnom. Glumci nisu mogli biti sahranjeni na posvećenim grobljima. Sledećih dvanaest godina je  sa Madeleine i nekoliko različitih ansabla obilazio provinciju kao putujući glumac. Učio je pozorišni zanat, kao pisac, reditelj, upravnik pozorišta i glumac. Do kraja svoje karijere je  uspešno nastupao u svim svojim predstavama.

Broj strana: 92

Pismo: Ćirilica

Format: 18cm

Povez: Broš

ISBN:978-86-7157-330-3

Godina izdanja: 2006