Kad Nijanse Izblede … When Nuances Fade

1.232,00 рсд

In Stock
Author:Ljiljana Zarić
Šifra proizvoda: mil395 Kategorija: Oznake: ,
Kad Nijanse Izblede … When Nuances Fade – Ljiljana Zarić

Gledište poete Ljiljane Zarić o njenom pisanju i formi ove zbirke pesama

Odlomci Intervjua, Beograd novembar 2019

“ Kod nas u porodici se odmalena govorilo dva a kasnije sa selidbama, ženidbama i udajama, četiri jezika u njihovoj punoj lepoti. Sa bratom i sestrom smo voleli da izabiramo reči koje najdublje ilustruju njihovo značenje i najbolje zvuče u nekom od jezika koje smo poznavali. Takmičeći se na taj način smo razvijali i bogatili svoj rečnik, ponekad nerazumljiv drugima.

U našoj uskoj i široj porodici svi su voleli i vladali svojim maternjim jezikom. Moj otac i majka su pisali pesme, brat o njegovoj struci. Od mojih rođaka jedan je novinar, piše pesme, brat o njegovoj struci. Od mojih rođaka jedan je novinar, piše pesme, romane i priče za decu. Drugi je profesor koji objavljuje knjige o svojoj profesiji. Sestra mog oca je bila poznavalac srpskog jezika i znala da nas ispravlja i uči pravilima gramatike. Sa rodbinskim sestrama sam zajednički odlazila u knjižare kao što drugi idu na izlet. Knjige smo uveliko čitali i svako je imao veliki broj knjiga u kući. Za doručak su se čitale dnevne novine, uveče komentarisale čitane knjige.

Gramatika me nije toliko zanimala ali ležala mi je po prirodi. U osnovnoj školi sam rado pisala pismene zadatke i kratke priče, završavajući ponekad školsku godinu sa knjigom za nagradu koja bi posle porodičnog čitanja završavala na polici sopstvene zbirke. …

Uverena sam da će, kada se sretnemo sa drugom životnom formom nalik na nas, stepen razvijenosti naših vizuelnih i verbalnih sposobnosti biti prvi komunikativni dodir koji će u stihu obelodaniti naše namere. Smatram da je poezija veliko dostignuće ljudskog uma jer nas ne ograničava već vodi daleko od bukvalnog shvatanja i pomaše u razumevanju jedno drugoga budeći u nama čovečnost“.

 

„Kada nijanse izblede Ljiljane Zarić su dugo i odbolovano, filigranskim majstorstvom izvedeno pesničko delo.“ Matija Bećković

“ nema kraja , moja

poslednja reč je tvoj početak

there is no end, my

last word is your

fresh start“

Broj strana :288

Povez: Broš

Pismo: Latinica

ISBN:9788671579643

Prevod: Novica Petrović