Sunčanica

792,00 рсд

In Stock
Author:Emilija Pardo Basan
Šifra proizvoda: mil301 Kategorije: ,
Sunčanica- autor Emilija Pardo Basan

Sunčanica je roman o strasti i telesnoj ljubavi – označava radikalan raskid s pripovedanom tradicijom 19. veka. Žena je prikazana kao `anđeo doma i ognjišta` i `uzorna supruga`, što je pogubno za njen položaj u patrijarhalnom društvenom sistemu. Nova i slobodna žena, oličena u liku Asis, koristi pravo da raspolaže svojim telom. Spisateljica ukazuje na potrebu da konzervativno društvo uzme u obzir njena nastojanja i želje.

Zanimljivom i dinamičnom radnjom, psihološkom analizom likova, živopisnom slikom Madrida i predgrađa, te nesvakidašnjim postupcima pripovedanja i savremenošću, roman Sunčanica je za današnje čitaoce svež i izazovan. Predstavlja osudu dvostrukog morala i značajno doprinosi borbi za priznavanje i opravdavanje ženske seksualnosti, te legitimnosti seksualne želje. Moć telesnog, putena ljubav, erotsko zadovoljstvo i požuda prirodna su karakteristika oba pola. U potrazi za sopstvenim seksualnim identitetom potrebno je srušiti religijske tabue i društvene norme.

Feminističke teme imaju privilegovano mesto u romanima Emilije Pardo Basan, španske književnice koja nastoji da probudi svest svojih savremenica i podstakne ih na borbu za ostvarivanje ličnih, rodnih, seksualnih i porodičnih sloboda.

„Kad joj sunce udari u glavu, naša prijateljica Asis-iako se rodila na severozapadu Španije, gde su žene krotke, ljupke i nežne- u stanju je da počini iste strahote kao bilo koja devojka iz kvarta Trijana ili Lavapjes.“

Prevodilac: Izabela Beljić

https://filoloskibg.academia.edu/IzabelaBelji%C4%87

Broj strana:156

Format: 20 cm

Pismo: Latinica

ISBN:9788671579308