Čovjek traži Boga

220,00 рсд

In Stock
Author:Marko Garić
Šifra proizvoda: mil375 Kategorije: , Oznake: , ,
Čovjek traži Boga- autor Marko Garić

Izabrane pesme – Marko Garić
Marko Garić je sa prvom napisanom pesmom nagrađen na konkursu za patriotsku pesmu lista za kulturu i umentost Telegram iz Zagraba.

„…Pesnik koji svoju poeziju nosi kao mornar more u zjenici umjesto nadanja, sakupio je svoje stihove koje je zapisivao ceo život i rasipao ih po književnoj periodici želeći da ih uokviri u svoj književni portret.
Očito je da Marko živi svoju poeziju, i svaki stih iz ove knjige je duboko proživljen. Da bi se na pravi način reflektovao na čitaoca bilo je neophodno to podvižničko posvećivanje svakoj reči, stihu, slici. To je znak da je svaki stih, kroz sve ove decenije, skrušeno brusio i polirao. Trudeći se da iza sebe ostavi samo najbolje, jer poezija je, očigledno, na pijedestalu njegovog života. Ređaju se sjajne metafore i galerija koloritnih slika…  Pesnik promišlja o egzistencijalizmu, oslikava socijalne i sociološke strukture bivstva, ali i nudi prelepe stihove protkane ljubavnom lirikom.
Kratki, izbrušeni stihovi, sa sjajnom metaforičnošću i sugestivnim slikama, koji su odlika većine pesama u ovoj knjizi, često stilski približavaju Marka Garića popinskim ili nastasijevićevskim pogledima na poeziju, što i ne čudi, jer se i on sam pojavio u srpskoj književnosti početkom šezdesetih godina prošlog veka.
Njegove pesme, iako su, uglavnom, u slobodnom stihu imaju čvrst ritam, snažnu versifikaciju i poput bistrog potoka koji se sliva niz planinu dolaze do čitaoca. On u svojoj poetici pokušava da spoji modernost sa klasikom, težeći ka savršenstvu kao najvećem idealu pesme, poput Branka Miljkovića, koji je smatrao da ,,nema velike poezije bez stroge i određene forme”.
Verujem da će mnogi stihovi iz ove knjige ostati u čitaocima i po zatvaranju njenih korica. Svako će imati svog favorita, shodno sopstvenoj percepciji poezije.
I on, isto tako ovom knjigom, svoje izabrane stihove prinosi oltaru poezije. Nadam se da će čitaoci i zaljubljenici u istu prepoznati njihovu vrednost i da će Marko pronaći stazu koja će ga odvesti ka sopstvenom pesničkom Parnasu. – Vasa Radovanović

Format: 21 cm
Broj strana: 72
Povez: Tvrd
Pismo: Čirilica

ISBN: 978-86-7157-707-6