Biblija na kesici za supu

770,00 rsd

Na stanju
Autor:Stana Šehalić
Šifra proizvoda: mil167 Kategorija: Oznake: , , ,

Biblija na kesici za supu-Preporučujemo kao sjajno štivo koje postavlja vorholovsko pitanje da li depersonalizacija kulture dovodi do personalizacije ambalaže – knjiga za sve one koji drže do knjige.

“Samo deceniju posle objavljivanja teksta u kom sam, brižno razmišljajući o budućnosti knjige u vremenu svakojakih prečica i instant znanja, kao jednu od mogućih opcija “videla” Bibliju na kesici za supu, čudeći se kako se niko od dovitljivaca toga nije setio, promovisana je kampanja u kojoj se misli Paula Koelja, pisca sa milionskim tiražima pojavljuju na ambalaži vode Jana. Ova voda ne najavljuje se uobičajenim marketinškim žargonom već kao “novo izdanje Jana boce”. Tako smo, brže nego što sam mislila, postali svedoci tog pomalo apsurdnog istorijskog preokreta u kom se knjige mere na pakete i palete, a flaše doživljavaju svoja izdanja. Depersonalizacijom kulturnog dobra do personalizacije ambalaže?!” – kaže pored ostalog Stana Šehalić, poznata novinarka i spisateljica, u svojoj knjizi u kojoj se pitanja i odgovori sami prepliću na najneobičnije načine…

Zabeleške Stane Šehalić su pre svega moralan i herojski čin jednog kulturnog pregaoca i pravog (ne instant) intelektualca (vrsta u izumiranju). Njena borba perom, mudrošću i skalpelom-humorom protiv kiča, prostote, gluposti, popularizacije osrednjosti.., možda jeste donkihotovska, ali njeno NE! ima terapijsku vrednost. Mada često bolno pesimistična, zapažanja Stane Šehalić ipak pružaju utehu i bude nadu (I samom autoru kao i nama `nekolicini` preostalih istomišljenika) da nismo sami i da ne treba bez borbe da pokleknemo pred najezdom novih liberalno-kapitalističkih `vrednosti`, zaglupljujućih novotarija i beskrajnih igara i zabave za široke narodne mase.
Dušan Patić

Broj strana: 367
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 20 cm
ISBN:978-86-7157-678-9