Zvuci pokretnih slika

968,00 рсд

In Stock
Author:Marija Ćirić

Zvuci pokretnih slika – muzika u srpskom/jugoslovenskom filmu.

Muzika kinematografskih prostora uslovljena je filmskim kontekstom i pretpostavlja značenja kroz
vrednost svoje pozicije u filmu, čime se odvaja od čiste muzike. Muzički zvuci pokretnih slika pripadaju, dakle, kompleksnijem analitičkom polju. Audiovizelna sadejstva sedme umetnosti i pripovedna svojstva filmskih partitura izvesno su podsticaj istraživačima. Proučavanja se, međutim, uobičajeno obavljaju na primerima planetarno dominantnih praksi, zbog čega dostignuća manjih nacionalnih produkcija ostaju mahom neosvetljena. Imajući na umu uticaj koji filmska industrija kao segment medijske proizvodnje i distribucije ima na prosečnog građanina (Srbije/ regiona), problematizovanje datog muzičkog područja čini se neophodnim korakom u pravcu kreiranja samosvesnije strategije arhiviranja, istorizacije i evaluacije medijskih tekstova. Nedovoljno je, čini se, obraćanja domaćoj filmskoj muzici. Knjiga ZVUCI POKRETNIH SLIKA. MUZIKA U SRPSKOM/ JUGOSLOVENSKOM FILMU jeste pokušaj da takva situacija
bude donekle ispravljena.

Autor Marija Ćirić (1969, Beograd) profesor je i šef Katedre za muziku u medijima na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Zvanje doktora nauka u oblasti Teorija umetnosti i medija stekla je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Zvanje doktora umetnosti u oblasti Višemedijska umetnost stekla je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Bogato iskustvo u medijima- saradnja sa Dramskim programom Radio Beograda i Televizijom RTS – rezultiralo je učešćem na internacionalnim festivalima (Prix Italia, Prix Europa, Premios Ondas, Balkan Music and Art, Prix Marulic, Grand Prix Nova, Prix Bohemia…). Autor je brojnih radiofonijskih dela. Dobitnica je priznanja Vitomir Bogić za izuzetan doprinos radiofoniji (nagradu dodeljuje RTS, Dramski program Radio Beograda). Jedan je od (dvoje) scenarista za ciklus od četiri televizijska filma posvećena srpskim/jugoslovenskim kompozitorima (produkcija RTS, 2015-2020): film Binički pobednik je u kategoriji Muzičkih programa (Music Programme) na internacionalnom televizijskom festivalu Prix Circom 2016. godine.

Osnovne sfere interesovanja: primenjena muzika, radiofonija, teorija zvuka, sociološki aspekti muzike u medijima.

Broj strana:252

Povez: Tvrdi

Format: 20 cm

Pismo:Latinica

ISBN:9788671579230