Pohara

660,00 рсд

In Stock
Author:Srećko Bogdanović
Šifra proizvoda: mil386 Kategorije: , Oznaka:
Pohara- autor Srećko Bogdanović

Pohara, reč iz epske i ratne tradicije, označava razbijanje i uništavanje, zločin i razaranje svega – svih vrednosti: ljudskih, moralnih, pa i ratnih. U romanu se prikazuje pohara jedne zemlje i njene vere a možda još više pohara istine i savesti. Ko je sve to inicirao, pod kakvim uslovima i obrazloženjima, dokučiće čitalac iz ovih pripovesti o običnim ljudima u neobičnim situacijama u koje ih je dovela “građanska vojna” i pohara u kojoj “polude ptice, a kamo li neće živi ljudi”. Ta pohara je to ludilo – specifična i složena bolest naših prostora i naše istorije.

Kao uvod u roman, autor se poslužio rečima Jevanđelja: „Oče, oprosti im, jer neznaju šta čine“. A, recenzent, Dragan Lakićević, ovako je ocenio Bogdanovićevo delo: „Složeni koloplet sudbine i istorije, gluposti i politike – prikazuje Srećko Bogdanović kroz reči i dela, prizore i portrete romana Pohara. Kao na dlanu, čitalac vidi ljude i događaje, stvarane i imaginarne jednako. Istorijska pozadina tek je okvir za moralno – psihološke i književno – umetničke oglede, na trenutke virtuozne od bola i smeha u isti mah. To se moglo postići svojevrsnim stilom pripovedanja i raskošnim jezikom. S autentičnom ironijom, nadomak crnog humora, orkestracijom reljefne kakofonije jugoslovenske i bosansko – sarajevske travestije – slika Bogdanović pesmu i krik propadanja jedne zemlje i mnogih iluzija, ali i propadanje svekolike čovečnosti (…)“.

Pred čitaocima se nalazi slojevita proza koja odslikava naše vreme, u šta nas uverava i jezik romana koji oscilira između slenga i narodnog govora, u najboljem značenju te reči. Tako da čitalac vrlo lako može da se identifikuje sa nekim od likova.

Format: 21 cm
Broj strana: 325
Povez: Tvrd
Pismo: Ćirilica

ISBN: 978-86-7157-391-7