Knjiga pouke (sećanja arapskog viteza)

1.650,00 рсд

In Stock
Author:Usama Ibn Munkiz
Knjiga pouke (sećanja arapskog viteza)

Sećanja arapskog viteza na bojeve sa krstašima i lavovima», uz ilustracije iz arapskih srednjovekovnih rukopisa, s objašnjenjima i registrima iz pera prof. dr Darka Tanaskovića – čini jednu divot-knjigu o drevnom arapskom svetu. Sve ovo čini da pred očima čitalaca oživi vreme drevnog arapskog sveta.
Usama ibn Munkiz (1274-1348), «književnik i jedan od islamskih heroja», napisao je i Knjigu staništa i prebivališta. O njegovom vremenu, životu i delu Tanasković piše pouzdano, obavešteno, naučno. I njegov prevod je pouzdan. Kao na dlanu vide se bitke, vizantijske opsade, vreme meteža i pobuna, zavere protiv vezira, misije, bekstva, ubistva, viteški podvizi, ratni običaji, o lovu i životinjama – na prostorima Sirije, Damaska, Egipta…

Pripovedanje jarkih boja i utisaka čine da čitalac doživi jasne slike bitaka, opsada, meteža i pobuna.

Knjiga pouke- Život Usame ibn Munkiza (1095-1188), “književnika i jednog od islamskih heroja”, je, kako kaže Tanasković, tekao u burnim decenijama ispunjenim sukobima između bliskoistočnih muslimana i “oslobodilaca Hristovog groba”, kao i međumuslimanskim razračunavanjima. Arapski ratnik i književnik rođen je u slavnoj, moćnoj tvrđavi Šejzar uoči Prvog krstaškog rata. Tada je Papa Urban pozvao hrišćane na oslobađanje Jerusalima od nevernika. Preminuo je kada je Saladin u nezadrživim napadima na hrišćanske gradove u Svetoj zemlji opsadom slomio otpor vizantijske Antiohije i nastavio osvajanja, godinu dana pošto je Sveti grad ponovo pao u islamske ruke.

Broj strana: 314
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Format: 20 cm
Godina izdanja: 2008
ISBN:978-86-7157-445-7