Antologija pesama za decu

1.056,00 рсд

In Stock
Author:Dušan Radović
Šifra proizvoda: mil111 Kategorija: Oznake: , ,

Dušan Radović predao je Srpskoj književnoj zadruzi svoju Antologiju srpske poezije za decu u maju 1984. Bolest je već bila uzela maha i Radović je preminuo u avgustu. Njegov poštovalac i prijatelj Matija Bećković primio je na sebe da uredi predgovor ovoj antologiji, koji je, delimično napisan, nađen u Radovićevoj zaostavštini. Iako nedovršen, ovaj tekst svakako sadrži neke osnovne i zaokružene Radovićeve misli o poeziji za decu. Bećković je, u septembru, uz Radovićev predgovor dostavio i sledeću svoju napomenu:

„Dušan Radović je svoju poslednju snagu potrošio sastavljajući ovu antologiju. Nije se uštedeo ni toliko da završi predgovor.

Ostale su nenumerisane beleške na dvadesetak listova. Popisivao je i varirao teme … ideje . .. reči… rečenice. Primicao se konačnom obliku, i da ga je dočekao ko zna da li bi upotrebio išta od onoga što je prethodno pribeležio.

Ovako, meni je preostao obrnuti zadatak: da pokušam iskoristiti gotovo svaku reč iz beležaka Dušana Radovića, a da ne dodam nijednu svoju.“

Popis pesnika zastupljenih u antologiji — „Pisci i dela“ — sa osnovnim biobibliografskim podacima sačinio je Miroslav Josić Višnjić.

Antologija srpske poezije za decu zamišljena je u okviru biblioteke Srpske književne zadruge „Knjiga za decu i odrasle“, koju uređuju Dragan Lukić, Slobodan Ž. Marković i Branko V. Radičević. Objavljujemo je u Zadruginoj biblioteci „Antologije“ uz Antologiju srpske priče za decu Slobodana Ž. Markovića — stoga što su obe prvi put u nas ovako sačinjene i zato što želimo da opremom i tiražem pomognemo njihovu uzajamnost sa ostalim, možemo reći značajnim, Zadruginim antologijama.

Posebna nam je, iako tužna, radost što nam je pripalo da objavimo poslednje delo Dušana Radovića.

Broj strana: 348
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2018
ISBN:9788671578301

You may also like…