Ribizla Ogrozd Aronija- autor prof Evica Mratinić
Ribizla (crna, crvena i bela) poreklom je iz severne Evrope i severne Azije, u kojima je zastupljena u spontanom stanju u vidu populacija sa većim brojem vrsta.
Prema nekim podacima počela je da se gaji u 11. veku u Rusiji (oko Moskve i Kijeva), najpre crna, a u 14. veku crvena i bela. Tek početkom 18. veka počinje da se širi po Evropi (naročito Francuskoj i V. Britaniji). U 19. veku iz Evrope je preneta u SAD.
U Srbiju je ribizla doneta početkom 20. veka, a sa organizovanijim gajenjem se počelo tek posle Drugog svetskog rata.
Među jagodastim voćem, po obimu proizvodnje (oko 700.000 t) ribizla u svetskim razmerama zauzima drugo mesto, odmah posle jagode. Najveći svetski proizvođači crne ribizle (Ribes nigrum L.) su: Rusija, Poljska i Nemačka; crvene (Ribes rubrum L.) su: Poljska, Nemačka, Holandija, Belgija, Francuska i Mađarska, a bele (Ribes niveum L.), Nemačka i Slovačka.
U našoj zemlji proizvodnja ribizle iako ima uzlazni trend još uvek je mala i nedovoljna.
Ribizla je vrsta voćke koja se lako i jednostavno gaji, rano stupa na rod (već u drugoj godini), redovno i obilato rađa, lako se razmnožava, adaptivna je prema različitim ekološkim uslovima, a ima i visok kvalitet ploda.
Prema nekim podacima počela je da se gaji u 11. veku u Rusiji (oko Moskve i Kijeva), najpre crna, a u 14. veku crvena i bela. Tek početkom 18. veka počinje da se širi po Evropi (naročito Francuskoj i V. Britaniji). U 19. veku iz Evrope je preneta u SAD.
U Srbiju je ribizla doneta početkom 20. veka, a sa organizovanijim gajenjem se počelo tek posle Drugog svetskog rata.
Među jagodastim voćem, po obimu proizvodnje (oko 700.000 t) ribizla u svetskim razmerama zauzima drugo mesto, odmah posle jagode. Najveći svetski proizvođači crne ribizle (Ribes nigrum L.) su: Rusija, Poljska i Nemačka; crvene (Ribes rubrum L.) su: Poljska, Nemačka, Holandija, Belgija, Francuska i Mađarska, a bele (Ribes niveum L.), Nemačka i Slovačka.
U našoj zemlji proizvodnja ribizle iako ima uzlazni trend još uvek je mala i nedovoljna.
Ribizla je vrsta voćke koja se lako i jednostavno gaji, rano stupa na rod (već u drugoj godini), redovno i obilato rađa, lako se razmnožava, adaptivna je prema različitim ekološkim uslovima, a ima i visok kvalitet ploda.
Ribizla:
- Proizvodnja ribizle u svetu i u Srbiji
- Morfologija ribizle
- Fiziologija ribizle
- Ekologija ribizle
- Sorte crne ribizle
- Sorte crvene ribizle
- Sorte bele ribizle
- Podizanje zasada ribizle
- Nega zasada ribizle u rodu
- Berba, klasiranje i pakovanje ribizle
- Hranljiva i upotrebna vrednost ribizle
Ogrozd:
- Morfologija i fiziologija ogrozda
- Ekologija ogrozda
- Sorte ogrozda
- Podizanje zasada ogrozda
- Nega zasada ogrozda
- Berba i čuvanje plodova ogrozda
Aronija:
- Morfologija aronije
- Fiziologija aronije
- Ekologija aronije
- Sorte aronije
- Razmnožavanje aronije
- Podizanje zasada aronije
- Berba aronije
- Čuvanje plodova aronije
- Hranljiva i upotrebna vrednost aronije
Broj strana: 160
Pismo: Latinica
Povez: Broš
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2017
ISBN:978-86-7157-769-4