Od čokota do vina- autori prof. dr Radoslav Tarailo, prof. dr Predrag Vuksanović
Knjiga Od čokota do vina nastala je kao rezultat višegodišnjeg naučnoistraživačkog i stručnog rada i iskustva autora. Prvenstveno je namenjena onim vinogradarima koji se odluče da podižu vinograd, gaje vinovu lozu i proizvode grožđe, vino i rakiju za tržište, kao i vinogradarima amaterima, ljubiteljma vinove loze, grožđa, vina i rakije koji nisu robni proizvođači, nego gaje vinovu lozu na okućnicama ili malim površinama i organizuju proizvodnju grožđa i proizvoda od grožđa za vlastite potrebe.
Iz sadržaja:
- Značaj vinove loze kao gajene biljke
- Značaj pravilnog podizanja vinograda
- Biologija vinove loze
- Vegetativni i generativni organi vinove loze
- Fiziologija vinove loze
- Ekologija vinove loze
- Razmnožavanje vinove loze
- Kalemljenje na stalnom mestu (prekalemljivanje)
- Proizvodnja loznog sadnog materijala
- Priprema zemljišta za sadnju vinograda
- Sadnja vinograda
- Održavanje vinograda do rodnosti
- Održavanje vinograda u rodu
- Specijalno vinogradarstvo (Ampeografija)
- Osobina sorti
- Sorte Vitis Vinifera i Iterspecies sorte
- Plemenite sorte
- Osnovi proizvodnje vina
- Priprema podruma i posuda za preradu grožđa i čuvanje vina
- Berba grožđa
- Postupci u preradi grožđa
- Postupci sa novim vinom
- Kupažiranje vina
- Razlivanje vina u boce
- Sazrevanje (starenje) vina
- Podela vina
- Kvarenje i mane vina
- Osnovi proizvodnje rakije
- Rakije od grožđa0707
- Uređaji za destilaciju
- Destilacija
- Sazrevanje rakije
- Mane rakija i njihovo otklanjanje24
Broj strana:440
Povez: Tvrdi
Pismo:Ćirilica
ISBN:9788671578981