Jabuka

660,00 рсд

In Stock
Author:Prof. dr Evica Mratinić
Jabuka- autor prof. Evica Mratinić

Proizvodnja jabuke u svetu i kod nas. Knjiga o proizvodnji Jabuke sa savetima.

Jabuka spada u najrasprostranjeniju i privredno najkorisniju vrstu voćaka. Po proizvodnji (63.151.876 t) i potrošnji plodova u svežem stanju, jabuka se među voćkama u svetu nalazi na trećem mestu, iza agruma i banana. Tako značajno i visoko mesto jabuke u svetskoj voćarskoj privredi je posledica njene izuzetne adaptivne sposobnosti. Iako je to voćka, pre svega, umerenog podneblja severne Zemljine polulopte, ona se s više ili manje uspeha gaji na svim kontinentima. Čovek je od davnina koristio plod jabuke kao hranu i lek. Jabuka je izuzetno kvalitetno voće, kompleksnog hemijskog sastava. Njen plod sadrži od 10 do 19% suve materije, 7–-16% ukupnih šećera (u čijoj strukturi dominiraju redukujući šećeri, glukoza i fruktoza), od 0,20 do 1,80% ukupnih organskih kiselina, do 0,40% mineralnih materija (naročito visok sadržaj K), do 0,8 g % pektina 0,025 do 0,27 g % tanina, od 5 do 80 mg % vitamina C, značajnu količinu karotina, antocijana, aminokiselina i dr. biološki značajnih supstanci. Plodovi jabuke se koriste za različite namene: kao stono voće (za potrošnju u svežem stanju tokom cele godine) i kao sirovina za industriju prerade (u sokove, kaše, marmelade, džemove, osušene plodove, kompote, sirće i dr.).

Veliki privredni značaj jabuke se vidi i po njenoj zastupljenosti u strukturi voćarstva naše zemlje.

„Jabuka na dan i lekar Vam ne treba.“

Iz sadržaja:

Proizvodnja jabuke u svetu
Morfologija jabuke
Ekologija jabuke
Fiziologija jabuke
Sistematsko mesto i preci sorti jabuke
Podloge za jabuku
Podizanje zasada jabuke
Nega mladog zasada jabuke
Berba jabuke
Čuvanje plodova jabuke
Hranljiva i upotrebna vrednost plodova jabuke
Prinos i rentabilnost gajenja…

Broj strana: 168

Pismo:Latinica

Povez:Broš, 21 cm

Godina izdanja: 2013
ISBN: 978-86-7157-643-7